Notes160x600
Rollup
Znate li procijeniti koje je jaje od zdrave, a koje od bolesne kokoške: Ovi pokazatelji će vam to svaki put otkriti

Znate li procijeniti koje je jaje od zdrave, a koje od bolesne kokoške: Ovi pokazatelji će vam to svaki put otkriti

Kako nemaju svi privilegiju da dobijaju ili kupuju striktno domaća jaja, pa ih neki moraju kupovati i u marketima ili na pijaci, bitno je da znate napraviti razliku između zdravih i dobrih jaja i onih koja odmah trebate da bacite. Nažalost, ono što se nudi po prodavnicama jako često zna biti loše po nas, pa vam je zbog toga najsigurnije da se vodite ovim pravilima kada pravite sebi obrok od ovih namirnica.

Puno toga otkriva nijansa žumanca, a jaje koje ima tamno narandžastu boju je ono najbolje, koje potiče od zdrave kokošće. Žuto žumance je karakteristično za jaja koja donose kokoške koja rastu u fabrikama, gdje nemaju dovoljno sunčeve svjetlosti.  Nažalost, što su te farme veće, to je niži kvalitet njihovog mesa i jaja.  Osim toga, obratite pažnju i na debljinu žumanceta, koje bi trebalo da bude što veće ako želite da sebi pripremate samo zdrave i hranljive obroke. Također, ukoliko je ljuska jajeta tanka i ako prelako puca, riječ je o slabašnim kokoškama, dok one zdravije donose jaja sa jačim ljuskama.

Kada kupujete ovakve namirnice u marketima, jednostavno se morate pomiriti s tim da je kvaliteta tih proizvoda upitna, te koliko se god vi trudili da birate i da se trudite prepoznati razliku, nikad neće dobiti jednaki kvalitet kao što nude ljudi koji na selu gaje kokoške i prodaju jaja.

Zbog toga, uvijek vam je bolji izbor da voće, povrće, jaja kupujete na pijacama, iako naravno i tu može svakakvih primjeraka da se nađe, samo da bi i ovi trgovci što više zaradili.

Komentari