Notes160x600
Rollup
Za rad u Njemačkoj nude 11.80 eura po satu, ali ovo ne spominju: Prešute vam najbitniju stvar

Za rad u Njemačkoj nude 11.80 eura po satu, ali ovo ne spominju: Prešute vam najbitniju stvar

Nedavno je jedna priča koja se tiče zaposlenja u Njemačkoj privukla veliku pažnju javnosti, a riječ je o načinu na koji njemački poslodavci varaju strane radnike koji nisu dovoljno informisani, pa nasjedaju na njihove prevare. Naime, tako je ispod jednog oglasa na Facebooku preko kojeg su se tražili građevinski radnici, objašnjeno zbog čega satnica od 11.80 eura po satu i nije tako idealna kako se na prvu mnogima učinilo.

Riječ je o satnici koja uključuje i sve troškove koje ste vi obavezni podmiriti, kao što su zdravstveno osiguranje, mirovinski fond, kao i brojne druge stvari koje poslodavci namjerno ne naglase kako bi privukli što više naivnih strana da rade za njih. Jedan hrvatski iseljenik je odlučio da otvori ljudima oči i otkrio da, nakon što isplate sve obaveze koje su propisane zakonom, da će im od te satnice svakog mjeseca ostati samo toliko da jedu sami hljeb i piju vodu.

Naime, od ukupnog iznosa koji je dogovoren, radnici ne shvataju da im u početku se oduzima negdje oko 40% samo na te izdatke. Ipak, postoje i poslodavci koji posluju pošteno, pa sve to objasne radnicima koji se prijave preko oglasa, ali ima i onih koji se kasnije pravdaju da se to podrazumijeva, nakon što potpišete ugovor s njima.

Upravo iz ovakvih razloga, bitno je da se dovoljno informišete prije nego prihvatite bilo kakav posao, bilo u svojoj domovini, a posebno ako idete u stranu zemlju i ako niste upoznali s tim kako platna lista tamo funkcioniše, naglasio je izvor ovom prilikom.

Komentari