Notes160x600
Rollup
VIRUS ZAPADNOG NILA U BEOGRADU: Izoliran kod dva komarca, moguće da se pojavi kod ljudi

VIRUS ZAPADNOG NILA U BEOGRADU: Izoliran kod dva komarca, moguće da se pojavi kod ljudi

Virus zapadnog Nila pronađen je kod komarca u Beogradu, a može se očekivati da se pojavi i kod ljudi, kazao je Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Ilić je kazao da je virus, koji u 80 posto slučajeva kod ljudi izaziva nespecifične simptome, izoliran u okviru redovitog nadzora Zavoda za biocide i da se može očekivati da se u nekom trenutku vurus pojavi u humanoj populaciji.

Kako su ranije saopštili mediji, virus zapadnog Nila je u Beogradu izoliran kod komaraca u dva uzorka – na Banovom brdu i na općini Palilula.

Ilić kaže da, pored zaštite od ugriza komaraca kao ključne preventive, i Zavod za biocide i službe koje se bave tretiranjem komaraca treba intenzivirati svoje aktivnosti, posebno u onim dijelovima grada gdje je već izoliran virus kod komaraca.

Simptomi infekcije kod ljudi, prema njegovim riječima, nespečfični su i ispoljavaju se kao obična prehlada tako da kod blizu 80 posto onih koji budu inficirani virusom zapadnog Nila, posebno kod mlađe populacije, infekcija će proći bez ikakavih simptoma i tegoba. Antitijela na tu infekciju mogu se konstatirati samo ako se uradi test.

“Kod 20 posto simptomi su blagi kao blaža prehlada, groznica, malo povišena temeperatura, malaksalost.

Ukoliko dođe do glavoljube ili nekih neuroinvazivnih siptoma, upala moždanica, to je onda ozbiljna forma infekcije i podrazumijeva potrebu intenzivnog liječenja i tretmana”, rekao je Ilić, dodavši da je tretman u tom slučaju nespecifičan jer nema neki specifičan lijek protiv tog virusa.

“Liječe se zapravo simptomi”, rekao je Ilić i naveo da je u slučaju upale moždanica potrebno se obratiti izabranom liječniku, a zatim i Institutu za infektivne i tropske bolesti gdje se ti pacijenti dalje tretiraju.

Govoreći o rizicima infekcije tim virusom kod ljudi, Ilić je rekao da su posebno ugroženi stariji od 65 godina, pretili i osobe koje imaju oslabljen imunitet.

To su, dodao je, kategorije stanovništva koje su u posebno povećanom riziku za obolijevanje, a i posljedice kod njih mogu biti teže.

Komentari