Notes160x600
Rollup
Većina ne zna da je rok važenja pasoša mnogo kraći nego što piše: Zbog ovog uslova vraćaju ljude sa granice

Većina ne zna da je rok važenja pasoša mnogo kraći nego što piše: Zbog ovog uslova vraćaju ljude sa granice

Poslije zimske sezone koja se uvijek itekako oduži, uskoro nam stiže ljepše vrijeme, a onda i sezona godišnjih odmora i ljetovanja kada svi jedva čekaju da odu negdje preko granice.

U skladu s tim, obavezno na vrijeme provjerite svoje pasoše, kako biste eventualno mogli da pripremite izradu novih dokumenata bez da kvarite ostalima planirana putovanja. Postoji opća sumnja među građanima, kada je riječ o važećim pasošima, da li je moguće da se pređe granica ukoliko putna isprava ističe u roku od mjesec dana.

Za ulazak u države Europske Unije, neophodno je da državljani Bosne i Hercegovine posjeduju biometrijski pasoš koji mora da važi najmanje tri mjeseca od datuma na koji građani planiraju da se vrate u svoju domovinu. Iz ovog razloga, ne smijete dopustiti da na putovanje krenete sa pasošem koji važi još mjesec ili dva jer je velika šansa da ćete biti vraćeni na granici zbog pravila koja su u Europskoj Uniji itekako jasna.

Ipak, što se tiče Srbije, Crne Gore i Albanije, među ovim zemljama i Bosnom i Hercegovinom postoji međunarodni sporazum kojim je dopušteno da građani ovih država granicu prelaze čak i sa samo ličnom kartom što ne važi za bilo koju drugu zemlju.

Ukoliko u zadnji tren shvatite da ne možete sa svojim pasošem na ljetovanje, uvijek vam preostaje da preko Svitave posjetite jedini bosanskohercegovački grad koji ima izlaz na more, Neum, te da se barem odmorite na taj način preko ljeta, kad već ne možete da putujete na neke dalje ili željene destinacije te godine.

Komentari