Notes160x600
Rollup
U ovaj zatvor odlaze najgori od najgorih: Niko nije izašao iz njega (Foto)

U ovaj zatvor odlaze najgori od najgorih: Niko nije izašao iz njega (Foto)

Činjenica je da samo najgori kriminalci završe u zatvoru koji se zove ADX, a nema puno nade kada vas osude na doživotnu kaznu u ovom zatvoru.

ADX je kaznionica maksimalne sigurnosti koja se nalazi u Florenceu u Coloradu, a ovaj zatvor je ubjedljivo najbolje čuvan zatvor u svim Sjedinjenim Američkim Državama. U njemu su smješteni brojni teroristi, kao što su Ramzi Yousef, Zacarias Moussaoui, te mnogi drugi koji su učestvovali u planiranju i organiziranju bombardiranja Svjetskog trgovačkog centra.

Bombaš bostonskog maratona, 21-godišnji Tsarnaev je također službeno osuđen na smrtnu kaznu, a postao je stanovnik ovog zloglasnog zatvora koji je okružen sa dvanaest ogromnih tornjeva gdje se nalaze naoružani čuvari. Na vrhovima zidina se nalazi bodljikava žica koja na vrhu ima žilete, a nemoguće ju je preskočiti.

U onom trenutku kada osuđenici prođu kroz ulazna vrata, odmah shvate šta mogu da očekuju od takvog mjesta. U jednom trenutku gledaju u Rocky Mountains, a u drugom već shvate da je to posljednji put da su vidjeli kako izgleda vanjski svijet, barem ako su upoznati s tim šta ADX zapravo znači za njih, to jest da je to put bez povratka.

Mnogi ADX nazivaju životom poslije smrti, jer od 400 zatvorenika koliko ih se trenutno nalazi u ovom zatvoru, nijedan nema poseban tretman, te dane provode u maloj betonskoj ćeliji, a vani mogu biti samo jedan sat dnevno. Hranu dobijaju kroz male otvore koji se nalaze na vratima njihovih ćelija, a ovakav život je mnogima gori i od smrtne kazne koju bi radije prihvatili.

Komentari