Notes160x600
Rollup
Sve više djevojčica odlazi ginekolozima zbog ovoga: Sve što mogu učiniti jeste da pozovu njihove roditelje

Sve više djevojčica odlazi ginekolozima zbog ovoga: Sve što mogu učiniti jeste da pozovu njihove roditelje

U posljednjih nekoliko godina, pojavili su se poražavajući podaci da je na području Europe ubjedljivo u Srbiji najviše zabilježenih slučajeva neželjene, maloljetničke trudnoće.

Iako jedan dio stručnjaka koji se bave ovakvim statističkim podacima smatra da je riječ o fenomenu koji je karakterističan za nerazvijene zemlje, gdje je visok nivo neupućenosti i neobrazovanosti mladih po ovom pitanju, ipak je riječ o fenomenu koji se proširio cijelim svijetom. Kada je riječ o djevojkama ili bolje rečeno djevojčicama, koje su mlađe od 18 godina, godišnje se njih porodi čak 7.3 miliona, a poražavajući podaci su da su mnoge od njih i udate.

Što se tiče podataka za Srbiju, godišnje je riječ o broju od šesnaest hiljada maloljetnica, a nije veliko čudo ni što čak 90 posto od tih slučajeva završe kao abortui. Što se tiče najmlađe majke u Srbiji, riječ je o djevojčici od trinaest godina koja je bila iz Niša, a koja se porodila u Ginekološkoj klini „Narodni front“.

Za dobrobit omladine, stručnjaci se nadaju da se ovaj takozvani fenomen može iskorijeniti boljom edukacijom mladih o zaštiti tokom intimnih odnosa, ali ipak, tu je neophodna saradnja između države i brojnih nevladinih organizacija, zajedno sa školama kao temeljem obrazovanog sistema društva u kojem mi živimo.

Kada je maloljetnička trudnoća u pitanju, mišljenja su različita, a brojne diskusije se često vode i preko društvenih mreža i na internetu, ali i u raznim debatama. Također, rado bismo čuli vaše mišljenje kada je u pitanju ova svakodnevna tema. Podijelite s nama šta vi mislite ispod članka.

Komentari