Notes160x600
Rollup
Skoro svi rižu kuhaju pogrešno: Ovo je pravi način za koji rijetko ko da zna

Skoro svi rižu kuhaju pogrešno: Ovo je pravi način za koji rijetko ko da zna

Najnovija istraživanja oko kuhinjskih namirnica koja su sproveli stručnjaci iz cijelog svijeta su dokazala da se u riži, koja je jedna od nezamjenjivih namirnica, nalazi arsen u tragovima, a ukoliko spremate ovo jelo na pogrešan način, svoj organizam izlažete opasnosti obolijevanja od brojnih težih oboljenja, uključujući i brojne bolesti srca i sistema organa za cirkulaciju, kao i dijabetesa. Naime, jedan profesor sa Univerziteta u Belfastu, Endi Meharg je odlučio da testira tri načina na koji se riža može kuhati.

Najčešći način na koji ljudi kuhaju rižu jeste da na jednu čašu riže dodaju dvije čaše vode, a zatim ostave rižu da se kuha sve dok voda ne ispare i dok je riža ne upije. Ipak, poslije tog eksperimenta je utvrđeno da je nivo arsena ostao isti, te da zbog toga može da dođe do brojnih zdravstvenih problema, uključujući i dijabetes i kancerogena oboljenja, kao i probleme u razvoju tijela kod djece.

Druga metoda jeste da se na čašu riže doda pak pet identičnih čaka vode, kada se arsen smanji za pola, dok se u trećem slučaju smanji čak za 80 posto. Treća metoda zapravo iziskuje da rižu ostavite u vodi preko noći, a onda da je ispirete sve dok voda u njoj ne postane posve bistra. Nakon što je dobro ocijedite, stavite je u posudu u koju ćete dodati pet puta više vode.

Nakon što voda prokuha, potrebno je da smanjite vatru, pa je ostavite da se lagano kuha još nekih 15 minuta. Na ovaj način ćete da učinite veliku uslugu svom tijelu, ali i svojoj porodici.

Komentari