Notes160x600
Rollup
Sa 39 godina je preživjela moždani udar: Njenih 10 savjeta bi se svako trebao da pridržava

Sa 39 godina je preživjela moždani udar: Njenih 10 savjeta bi se svako trebao da pridržava

Ivana Plečinger Kovačić je radijska voditeljica i pjevačica koja je privukla veliku pažnju medija nakon što je doživjela moždani udar sa samo 39 godina, bez ikakve naznake da bi se nešto takvo moglo dogoditi, ili je barem ona tako mislila.

Naime, Ivana se jedne nedjelje sagnula kako bi isključila punjač svog mobilnog telefona iz utičnice, a već u sljedećem trenutku nije vidjela ništa osim crnima, što je nije previše začudilo niti je to bio prvi put da se nešto takvo dogodilo. Inače se to znalo dogoditi kad god bi naglo ustala, ali je ovaj put trajalo znatno duže.

CT mozga nije pokazivao ništa neobično, a magnetna rezonanca je pak dokazala da je riječ o infarktu mozga. Ni liječnici nisu imali objašnjenja zbog čega je Ivana, potpuno zdrava doživjela moždani udar u 39. godini, ali je ona odlučila da istraži potencijalne uzroke i saznala je da je to najvjerovatnije bilo zbog stresa. Zbog toga, odlučila je da ljudima prenese 10 savjeta za koje bi voljela da je njoj neko prije prenio.

Prvo bi im preporučila da izbace strah iz svog života, te da se ne muče stvarima koje ne mogu promijeniti. Svako treba da sluša šta mu njegove tijelo govori, ali i da ide redovno na preglede kod liječnika. Unosite dovoljne količine omega 3 kiselina, a u dogovoru sa ljekarom, pijte i aspirin, posebno ako ste i vi preživjeli moždani ili srčani udar.

Pobrinite se da unosite dovoljno vode, te da pazite šta jedete. Fizička aktivnost je od krucijalnog značaja, a uz to pojačajte unos vitamina B u svoj organizam. Na kraju je svima preporučila da se klone stresa, te da se drže pozitivnih misli.  

Komentari