Notes160x600
Rollup
Riješite se šlajma iz grla i pluća: Napravite sebi napitak kojim ćete odmah zaustaviti kašalj

Riješite se šlajma iz grla i pluća: Napravite sebi napitak kojim ćete odmah zaustaviti kašalj

Sezona prehlada i gripa uveliko traje, a svi se boje da će ih virusi oboriti u krevet baš kad imaju najviše obaveza.

Karakterističan simptom bakterijskih ili virusnih infekcija jeste i gusti sekret u grlu, plućima i sinusima koji je uvijek praćen upornim kašljem kojeg se zaista teško riješiti kada se zalijepi za zidove naših bronhija. Ipak, u današnjem članku vam donosimo rješenje koje će možda da vam pomogne u najtežim okolnostima.

Naime, ukoliko ne jurite odmah u apoteku nakon što vas počne mučiti šlajm u grlu i u plućima, fitoterapeuti preporučuju brojne napitke i recepte koji su na bazi ljekovitog bilja, a koji bi vam mogli pomoći da izbacite šlajm iz svog grla i da se riješite kašlja. Ono što oni koriste jesu napitci koji su na bazi žalfije, lovora, crne rotkve, kao i korijena bijelog sljeza.

Ukoliko želite da iskoristite bijeli sljez, onda sve što treba da učinite jeste da kašiku usitnjenog korijena bijelog sljeza prelijete sa dva decilitra vode, te da ga ostavite tako poklopljenog da odstoji 6 do 8 sati. Ovaj napitak procijedite, a zatim ga konzumirajte u manjim gutljajima dva puta dnevno.

Još jedan efikasan recept jeste ustvari napitak koji se pravi tako što u blender sipate 2.5 decilitra limunovog soka, jednu srednju glavicu crvenog luka koji ćete isjeći na komade, jednu punu šolju meda, te ćete dodati i šest čenova bijelog luka i jednu oljuštenu i isjeckanu rotkvu. Ovo sve treba da izblendate,a zatim ostavite u frižideru da odstoji barem sedmicu. Nakon toga, ovaj sirup možete uzimati i do tri puta dnevno, pola sata prije obroka.

Komentari