Notes160x600
Rollup
Razlozi iz kojih je dobro da pijete rakiju: Ovo piće je dragocjeno zbog sljedećih argumenata

Razlozi iz kojih je dobro da pijete rakiju: Ovo piće je dragocjeno zbog sljedećih argumenata

Iako mnogi danas rakiju doživljavaju kao statusni simbol, te da je riječ o svojevrnom dokazu muškosti, nisu ni svjesni da ovo piće donosi i nekoliko zdravstvenih prednosti, ukoliko se naravno pije umjereno i ne u pretjeranim količinama. Ako vas iko napadne radi toga što volite rakiju, slobodno mu možete iznijeti jedan od argumenta iz današnjeg članka.

Mnogi smatraju da zaista umjerena količina unosa rakije može da produži životni vijek čovjeka, kako sastoji brojne antioksidanse koji su glavni saveznici u svakodnevnoj bori sa radikalima, koji su razlog iz kojeg naše tijelo stari. Osim toga, ovo piće će da vas oslobodit od stresa, kako djeluje na živčani sistem i ujedno opušta vaše tijelo.

Rakija smanjuje rizik od srčanog, ali i od moždanog udara, kako sprečava stvaranje naslaga holesterola u kardiovaskularnom sistemu organa, što drastično smanjuje opasnost od pojave srčanih problema. Može da vam pomogne u prevenciji prehlade u ovim hladnijim danima, kako pomaže da se unište bakterije koje se nalaze u vašoj usnoj šupljini. Najbolji efekat se postiže kada se rakija pomiješa da limunom i sa toplom vodom.

Rakija također ne deblja, za razliku od većine gaziranih, ali i onih prirodnih sokova, ovaj alkohol ustvari ima jako mali broj kalorija, zbog čega je nemoguće da se udebljate od nje. Opet naglašavamo da govorimo o unosima umjerenih količina, kako sebi i svom organizmu možete napraviti veliku štetu ako pretjerujete sa ovim pićem,  a uvijek postoji opasnost da razvijete i tešku ovisnost o alkoholu sa kojom se muči jako veliki broj ljudi danas svuda u svijetu.

Komentari