Notes160x600
Rollup
Razlika u platama u Republici Srpskoj i u Federaciji: Ovi podaci će vas itekako iznenaditi

Razlika u platama u Republici Srpskoj i u Federaciji: Ovi podaci će vas itekako iznenaditi

Kada je riječ o platama u Bosni i Hercegovini, mnogi nisu ni upoznati koje su razlike između plata za iste poslove u Federaciji i u Republici Srpskoj.

Najplaćenija zanimanja u Federaciji Bosne i Hercegovine su pak Country Manager, za koje se plaća nevjerovatnih 4.688 KM, a iza je posao generalnog direktora za koje vam se plaća 2.923 KM. Šef kuhinje zarađuje 2.297 KM, dok advokati zarađuju 2.273 KM.

Najniže plate imaju higijeničari, koji primaju samo 320 KM za svoj rad svakog mjeseca, a tu negdje su i maseri koji zarađuju 380 KM, radnici u obezbjeđenju koji primaju 554 KM, a krojači zarađuju 525 KM. Ove niske plate se mogu pronaći i u Republici Srpskoj, kako tu nije velika razlika u odnosu na FBiH.

U Republici Srpskoj pak, Country Manageri zarađuju 4.088 KM, šefovi kuhinje 2.319 KM, advokati 2.162 KM. Higijeničari kod njih dobijaju također 320 KM, dok medicinska sestra čak ima platu od samo 565 KM, što je zaista malo po svim standardima. Upravo iz medicinskog kadra iz ovih razloga odlazi najviše radnika koji bolje prilike traže u inostranstvu, a ubjedljivo najviše još uvijek odlaze na rad u Njemačkoj.

Među 10 najplaćenijih poslova u distriktu Brčko, najveći dio je vezan za IT sektor, pa tako oni zarađuju od 2.200 KM do 1.950 KM, što je u odnosu na ostale kadrove, itekako plaćen posao i zanimanje, a činjenica je da je takva situacija u cijeloj Bosni i Hercegovini, te mnogi ovo zanimanje smatraju jedinim perspektivnim zanimanjem i u našoj zemlji, ali i u ostatku svijeta. Što nije veliko čudo, ako u obzir uzmete brzinu kojom tehnologija napreduje u modernom dobu.

Komentari