Notes160x600
Rollup
Priča koja će vas rasplakati: Autistični dječak ponovo govori nakon liječenja u Srbiji

Priča koja će vas rasplakati: Autistični dječak ponovo govori nakon liječenja u Srbiji

Priča o četverogodišnjem Lukasu koji ima autizam je u posljednjih nekoliko dana oduševila region.

Naime, Lukasova majka, Vesna Arabadžić već decenijama živi u Ohaju, a kada su ona i njen suprug saznali da njihov sin ima autizam nakon teške virusne infekcije koju je prebolio, odlučili su da okrenu cijeli svijet samo kako bi saznali koja bi terapija najviše mogla da pomogne njihovom sinu. Saznali se da se velike nade polažu u terapije matičnim ćelijama, pa su odlučili da to i isprobaju.

Igrom slučaja su saznali za tim ljekara koji se bavi ovim tretmanima u Novom Sadu, a već poslije prve terapije, Lukas je pokazivao značajan napredak. Počeo je koristiti neke nove riječi u kontekstu, a ubrzo je počeo komunicirati i sa svojim roditeljima i sa bratom, kao i da se igra sa psom. Lukas je dobio temperaturu poslije druge terapije, što su njegovi roditelji slavili.

Iako to na prvu zvuči zbunjujuće, objasnili su da je temperatura bila pokazatelj da imuni sistem postoji i da funkcioniše, što je zaista bio razlog za slavlje. Iako bi matične ćelije iz pupčane vrpce bile najefikasnije da se Lukasu pomogne, postoje i alternativne solucije.

Roditelji su prvo odlučili da isprobaju terapiju gdje je Lukas dobio matične ćelije iz tkiva pupčane vrpce donora u Panami, ali kako su očekivali više i bolje rezultate, odlučili su da idući put probaju sa Lukasovim matičnim ćelijama iz koštane srži koje su tretirane, a zatim vraćene u njegovo tijelo. Doktorski tim je naglasio da uspjeh nije zagarantovan, te da oni nisu nikakvi čudotvorci, ali da je riječ o terapiji koja zna pokazati nevjerovatne rezultate.

Komentari