Notes160x600
Rollup
Prevarant iznajmljivao automobile u Njemačkoj pa prodavao u BiH

Prevarant iznajmljivao automobile u Njemačkoj pa prodavao u BiH

Državljanin Bosne i Hercegovine osođen je na 29 mjeseci zatvora jer je u svojoj zemlji prodao dva automobila, koja je prethodno iznajmio u agenciji za iznajmljivanje vozila u Njemačkoj.

On je prije dvije godine iznajmio „mercedes sprinter“ vrijedan 31.000 eura, kojeg je prodao u BiH. Svega pola godine kasnije, od rent-a-car agencije u Njemačkoj iznajmio je „BMW X1“, čija je vrijednost 40.000 eura. Ovaj automobil je, također, prodao u BiH.

Ovaj pedesetosmogodišnji prevarant se pred sudom branio iskazom da mu je život bio u opasnosti zbog dugova zelenašima u BiH. Navodno je od njih uzeo kredit od 12.000 KM s mjesečnom kamatom od 10 posto.

Kako je kazao, mislio je da otplatio dug ukradenim „mercedosom“ i počeo se baviti poslom s kožom. Onda je iznajmio “BMW X1”, otišao u nabavku robe u BiH, međutim prema njegovim riječima, zelenaši su zatražili još novca. Uzeli su mu ključeve automobila i ponovo zaprijetili.

Možda bi njegova priča i imala osnovu da nije već osuđivan zbog prevara s rent-a-car automobilima, prvi put 2003. godine u Munchenu, a onda dva puta u Austriji. On je najavio žalbu na kaznu zatvora od 29 mjeseci. Za ovim bh. državljaninom je raspisana međunarodna potjernica koja je rezultirala prošlogodišnjim hapšenjem u BiH. Vlasti su prevaranta isporučile Njemačkoj.

Komentari