Notes160x600
Rollup
Poželjet ćete da ste ovo prije saznali: Ovo smo kao djeca svi jeli

Poželjet ćete da ste ovo prije saznali: Ovo smo kao djeca svi jeli

Jedan od neizostavnih obroka na ovim područjima u svakoj obitelji je kukuruzna palenta, proja, krupica, koja obiluje prehrambenim vlaknima, te se oduvijek znalo na pozitivne učinke koje ona ima na zdravlje sistema organa za cirkulaciju, kao i da djeluje kao preventivno sredstvo za brojne virusne bolesti. Isto tako povoljno djeluje i na kognitivne funkcije organizma, zbog toga što obiluje vitaminom B1, koji je od ključnog značaja u ovom slučaju.

Ovaj obrok se može služiti i kao doručak i kao večera, ali i u obliku priloga tokom ručka, te se smatra jednim od najzdravijih jela, a opet recept je zaista brz i jednostavan. Našim bakama je ovo bio jedan od najdražih obroka, a od sirotinjskog jela, u tren oka može postati prava gurmanska poslastica ako ste voljni da eksperimentišete i da budete kreativni, te da sami sebi ovaj obrok učinite što ukusnijim i što primamljivijim.

Za pripremu vam je potreban domaći jogurt, vrnje, svjež sir, jaja, a sve su ovo pristupačne namirnice koje će imati veliki značaj za vaše tijelo. Obrok obiluje provitaminom A, sadrži beta karoten, brojne vitamine i minerale, među kojima su i niacin, vitamin C i B5, kao i fosfor, magnezij i kalij.

Ovo bi trebao da bude vaš prvi izbor namirnice ukoliko želite da na prirodan način očistite svoja crijeva. Osim što će vas zasititi i držati sitim dugo vremena, ona ima i neutralan okus, pa je možete ukombinovati sa bilo kojim drugim jelom, u vidu priloga. Čak postoje i recepti da palentu iskoristite i u kolačima.

Komentari