Notes160x600
Rollup
Poslije snimka koji je objavio cijela Srbija je na nogama: Terorista je u automobilu slušao pjesmu o Karadžiću

Poslije snimka koji je objavio cijela Srbija je na nogama: Terorista je u automobilu slušao pjesmu o Karadžiću

Cijeli svijet u ostao u šoku zbog tragedije koja je pogodila Novi Zeland, nakon što je Brenton Tarant, identifikovani terorista, usmrtio 40 ljudi u gradu Christchurch, a dvadesetak osoba je ranjeno.

Napad se dogodio u džamiji, a ono što je bila stvar koja je cijelom svijetu sledila krv u venama jeste činjenica da je sve što je uradio, da je cijeli pokolj objavio uživo na Facebooku. Na snimku koji je napadač proslijedio ljudima na ovoj društvenoj mreži jasno se čuje da je u automobilu slušao pjesmu iz 90-tih godina, koja je nastala na području Srbije, izrazito nacionalistička pjesma u čast jednog od najvećih srpskih ratnih zločinaca, „Karadžiću, vodi Srbe svoje…“.

Ovo je iznenadilo sve na Balkanu, sa kojim Brenton Tarant zasad nema nikakvih poveznica, ali je ipak na njegovom oružju bilo ispisano nekoliko imena iz srpske historije, te su neke riječi također bile zapisane na srpskom, kao i na ruskom i engleskom.

Vlasti Novog Zelanda su u svom obraćanju za javnost bile jasne, ovaj čin je klasifikovan kao teroristički napad, a ono što je nevjerovatno jeste razlog koji je Tarant naveo kao motiv za ovaj čin.

Riječ je o terorističkom činu koji se dogodio prije nekoliko godina u Stockholmu, nakon što je islamista usmrtio nekoliko ljudi, među kojima je bila i 11-ogodišnja djevojčica po imenu Ebba, čije je ime ovaj terorista ispisao na svom oružju, kojim je oduzeo živote onima koji su se u tom trenutku našli u molitvi u džamiji u ovom gradu, što dokazuje da je riječ o umno nestabilnoj osobi.

Komentari