Notes160x600
Rollup
PAMETNI telefoni uskraćuju vještine pisanja olovkom kod djece zbog OVOGA

PAMETNI telefoni uskraćuju vještine pisanja olovkom kod djece zbog OVOGA

Svijet tehnologije napreduje iz dana u dan sve više, a internet je već zauzeo mnogo maha čak i kod djece koja ne znaju ni pričati kako treba,a da ne govorimo za pisanje ili slova.

Na ovu situaciju mnogi pedijatri upozoravaju roditelje da svojoj djeci ne daju tu mogućnost pristupačnosti telefona i interneta od rane dobi.

Pretjeranom upotrebom pametnih telefona ili računara i tableta djeci spriječavaju razvoj mišića prstiju i motorike što je jako veliki problem za dalji razvoj djece.

Kako razvoj tehnologije donosi sa sobom dobre strane, tako donosi i one loše. Jedan od najvećih problema ili ta loša strana digitalizacije, jeste ta da djeca sve teže mogu koritstiti olovke za pisanje.

Pedijatrica upozorava roditelje jer kako kaže kada djeca krenu u školu imaju veliki problem jer ne mogu da barataju olovkama jer nemaju snagu ni spretnost.

Dodala je i kako djeca nemaju razvijene temeljne vještine potrebne za rad i nastavu u školama, a da tome veliki doprinos imaju pametni telefoni.

Praktikovanje olovke je najefikasniji način da se kontrola mišića prstiju razvije,a većini roditelja danas je lakše svom djetetu obezbijediti tablet nego ga natjerati da razvija motoriku igranjem lego kockicama, pisanjem ili bojenjem.

Zbog ove pojave i načina odgoja sve je veći broj djece koja moraju ići na radnu terapiju kada krenu u školu kako bi razvili snagu i mišiće u prstima i naučili koristiti olovku.

 

 

 

Komentari