Notes160x600
Rollup
Ovo je najljepša rijeka na cijelom svijetu: Teče u čak pet boja (Foto/Video)

Ovo je najljepša rijeka na cijelom svijetu: Teče u čak pet boja (Foto/Video)

Cano Cristales je rijeka u Kolumbiji koju mnogi smatraju najljepšom, ali i najčudnijom rijetkom na cijelom svijetu, a razlog će vas oduševiti.

Naime, ovu rijeku mnogi zovu i Tečnom dugom ili Rijekom pet boja, jer ovi nazivi mnogo detaljnije opisuju njenu pojavu, iako joj pravdu čini i ime kristalni kanal, što je ustaljeni naziv. Stvar je u tome što, iako je Cano Cristales većim dijelom godine posve obična rijeka, koja se ne razlikuje toliko od drugih rijeka, krajem jula ona se potpuno transformiše u nešto drugačije što dosad niste imali priliku da vidite.

Na neki način, ova rijeka procvjeta i eksplodira u jarkim bojama, te postaje prava smjesa plave, crne, crvene, žute i zelene boje sa svim njihovim nijansama, koje se preklapaju i na taj način svojim kontrastima stvaraju prizor koji svakoga ostavlja bez daha. U nastavku možete pogledati video prilog koji vam donosimo, a koji će vam dati bolji pogled na ovu rijeku koja je pravi dragulj ove planete.

Tajna iza njenih boja jeste praistorijski crni kvarc, koja je jedna od najstarijih stijena na svijetu, te koja sa zelenom i žutom mahovinom, kao i prirodno plavom vodom čini pravu paletu boja. Ono što ovu rijeku čini predivnom su pak endemske biljke Macarenia clavigera, koje cvjetaju pod vodom sezonski, a uvijek su jarko crvene i roze boje zbog čega rijeka u drugom dijelu godine izgleda ovako jedinstveno.

Atraktivnosti doprinose i brojni vodopadi, kao i okrugli bazeni koji su vremenom nastali od stijena, koje su oblikovale jake vodene struje u ovom području.

Komentari