Notes160x600
Rollup
Novi pravilnik o vozačkim dozvolama stupa na snagu od trećeg aprila: Promjena koja će puno značiti početnicima

Novi pravilnik o vozačkim dozvolama stupa na snagu od trećeg aprila: Promjena koja će puno značiti početnicima

Od trećeg aprila tekuće godine, na snagu će stupiti novi pravilnik o vozačkim dozvolama na području Srbije, a riječ je o promjenama koje znatno utječu na sistem koji se dosad praktikovao.

Kako prenose mediji, novi pravilnik će donijeti zakon da svako ko stekne pravo na vozačku dozvolu poslije 3. aprila morati da ima status početnika najmanje dvije godine od dana dobijanja dozvole, koji će da traje maksimalno četiri godine. Ipak, to nisu jedine promjene predviđene ovim pravilnikom.

Ukoliko sa 18 godina položite vozački ispit, stičete pravo na probnu dozvolu, koju možete dobiti i sa 17 godina, ali istu možete da zamijenite za „pravu“ vozačku dozvolu tek kada navršite 21 godinu. To se odnosi i na starije osobe koje se budu odlučile da polažu kasnije, pa će tako osobe sa 35 godina života morati da usavršavaju poznavanje propisa dvije godine, a tek onda će imati pravo na onu drugu dozvolu za vožnju.

Razlog zbog kojeg se ovo ne dopada većini jesu stroga ograničenja, pa tako osoba sa probnom vozačkom dozvolom uvijek mora da u svom prisustvu ima osobu koja iza sebe ima najmanje pet godina iskustva, te se u automobilu ne smije  nalaziti više od tri osobe, uključujući i tog koji će nadgledati vožnju. Ovo ipak važi za one koji imaju manje od 21 godinu.

Automobili u kojima se budu vozili ne smiju da imaju više od 109 konjskih snaga, te se ne smiju naći na ulicama u periodu između 11 sati navečer i 6 sati ujutru, što je pravilo koje važi za sve sa probnom dozvolom.

Komentari