Notes160x600
Rollup
NOVI NAPAD U NJEMAČKOJ: U eksploziji bombe sa ekserima poginula jedna, a ranjeno 12 osoba

NOVI NAPAD U NJEMAČKOJ: U eksploziji bombe sa ekserima poginula jedna, a ranjeno 12 osoba

Jedna osoba je ubijena, a 12 ih je ranjeno u eksploziji koja se dogodila u baru, u njemačkom gradu Ansbachu. Iz lokala, u kojem je eksploziju izazvala eksplozivna naprava, evakuisano je 2.500 ljudi.

„Bili smo na festivalskom arealu. Jedan bend je svirao, kada se čula eksplozija. Svi smo pogledali unazad. Jedan muškarac iz obezbjeđenja je otrčao do ulaza, gdje su ležale dvije osobe. Oni su imali povrede u predjelu glave i vrata. Umirivao sam ih. Policija je odmah evakuisala prostor“, ispričao je jedan svjedok ovog događaja.

Prema pisanju njemačkih medija, do eskplozije je došlo kada se na festivalu “Ansbach Open” bombom raznio jedan 27-godišnjak iz Sirije.

Kako je kazao ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann, to je bio samoubilački napad jer je počinilac imao ruksak u kojem je bila bomba puna eksera namijenjena da ubije što više ljudi. Također, ministar je kazao kako nije isključeno da je ovaj napadač povezan sa Islamskom državom.

„Ljudi su definitivno bili u panici kada su čuli za eksploziju. Prvo smo mislili da je u pitanju gas, a onda se pojavila glasina da ja eksplodirao ruksak. Nakon dešavanja u Minhenu svi su veoma uplašeni“, kazao je jedan od svjedoka.

Napadač je već dva puta pokušao samoubistvo i imao je historiju mentalnih bolesti. Više puta je bio hospitalizovan u lokalnoj bolnici, naveli su njemački zvaničnici. Nije deportovan zbog ratnie situacije u Siriji. Kako javljaju njemački mediji, azil u Njemačkoj mu nije odobren pa je to bio još jači motiv za napad.

Komentari