Notes160x600
Rollup
Navike kojih se morate riješiti: Ako imate probleme sa štitnom žlijezdom, vrijeme je za ove promjene

Navike kojih se morate riješiti: Ako imate probleme sa štitnom žlijezdom, vrijeme je za ove promjene

Veliki broj ljudi ima probleme sa štitnom žlijezdom, a na ovo znatno utječu vaše životne navike.

U nastavku članka vam donosimo koje promjene je neophodno da obavite ako želite da držite ove probleme pod kontrolom.

Stres

Ni u kom slučaju ne možete dopustiti da ste izloženi stresu, kako su pacijenti koji imaju probleme sa štitnom žlijezdom posebno ranjivi da postanu depresivni ili da stres izazove komplikacije njihovog stanja. Sa stresom se možete nositi kroz meditaciju, fizičku aktivnost, jogu, ali i ako promijenite i prilagodite način svoje ishrane.

Posjete doktoru

Ukoliko imate problema ove prirode, onda ni u kom slučaju ne smijete da odgađate svoje posjete liječnicu, te morate raditi kontrole i analize svakih 3-4 mjseca, eventualno barem svakih 6 mjeseci da se javite porodičnom ljekaru koji će vas dalje uputiti.

Lijekovi

Terapiju koju vam prepiše ljekar treba da redovno uzimate, a ni u kom slučaju da sa istom prestanete kad vi procijenite da se osjećate bolje, kako je to najčešća greška koju ovi pacijenti prave. Lijekove bi najbolje bilo da uzimate na prazan želudac, barem nekih pola sata prije jela, a nikako da ih konzumirate sa kafom ili čajem, nego samo sa običnom vodom.

Sirovo povrće

Mnogi ne znaju da je zapravo konzumiranje sirovog povrća, kao što su špinat, kupus, karfiol jako nezdravo za one koji se muče sa problemima oko štitne žlijezde.

Pušenje

Na kraju, iako je konzumiranje cigareta nezdravo za sve, kod ovih pacijenta može da dovode do ozbiljnih oboljenja, pa se ove navike morate riješiti što prije, za svoje dobro.

Komentari