Notes160x600
Rollup
Napitak koji treba da se pije u proljeće, svima se preporučuje: Osjećat ćete se preporođeno

Napitak koji treba da se pije u proljeće, svima se preporučuje: Osjećat ćete se preporođeno

Proljeće je godišnje doba kada našem organizmu poslije duge i hladne zime zasigurno treba oporavak i bolji imunitet.

Da bi svoje tijelo oporavili, moramo ga napuniti vitaminima i mineralima u velikoj mjeri i time ćemo nadmašiti i istjerati otrove koji su se već nakupili u zimi. Mada, detoksikacija organizma je pogodna u bilo koje doba godine, ali je proljeće nekako najidealnije. Doba buđenja, rasta u prirodi, a naše tijelo mnogo ovisi i od prirode i njenog okruženja. Najveći broj toksina se nagomilao zbog unosa velike količine masne i jake hrane. 

Čišćenje jetre je najčešće na prvom mjestu kod proljetnog plana detoksikacije i tada se koristi velika količina čajeva i prirodnih sokova koji ubrzavaju sve te procese. Jetra se ne može očistiti potpuno, ako prije toga nije urađen proces čišćenja debelog crijeva. Zato nutricionisti prvo preporučuju detox crijeva, pa tek onda jetre. Pravo čišćenje debelog crijeva traje oko nekih pet dana, i u tom periodu bi trebalo izbjegavati da se konzumiraju vještačke masnoće i životinjske namirnice. Potrebno je takođe izbjegavati slatkiše i industrijske proizvode.

Ishrana se treba sastojati od lisnatog povrća u kombinaciji sa integralnim žitaricama, a svako jutro je potrebno popiti toplu limunadu na prazan želudac. U toku dana je obavezna salata od maslačka u težini oko 30-40 grama tokom cijelog dana. Salatu je dosta jednostavno pripremiti, odnosno potrebno je samo mlade listove maslačka dobro oprati i dodati malo soli i jednu kašikicu maslinovog i limunovog soka. Kao i svakog dana, a pogotovo u procesu detoksikacije potrebno je piti oko 2 litra vode dnevno, a između obroka bi bilo dobro pojesti nešto od voća.

Nakon toga slijedi čišćenje jetre i umjesto limunade preporučuju se sok od jabuke,  a tokom dana se treba piti voda, djumbir i sok od limuna u kombinaciji. Umjesto voća, uvode se šejkovi od zelenog povrća. Čišćenje jetre traje oko 10 dana.

Komentari