Notes160x600
Rollup
NAPADI U TURSKOJ: Najmanje 36 poginulih i 150 povrijeđenih

NAPADI U TURSKOJ: Najmanje 36 poginulih i 150 povrijeđenih

Najmanje 36 ljudi je poginulo, a oko 150 je povrijeđeno u terorističkom napatu na najvećem istanbulskom aerodromu Ataturk. Za ovaj napad još uvijek niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da bi iza ovog samoubilačkog napada mogla biti, takozvana, Islamska država.

Napad na istanbulskom aerodromu se dogodio sinoć, oko 22:00 sata, kada su dva nepoznata muškarca prvo počela pucati iz vatrenog oružja po ulazu na aerodrom, a nakon toga su se raznijeli eksplozivom.

Turski premijer Binali Jildirim ja kazao kako prvi znakovi upućuju na to da je riječ o napadu takozvane Islamske države. On je dodao da među poginulima ima i stranaca, ali nije htio iznositi više detalja.

Ovo je najsmrtonosniji od četiri teroristička napada u Istanbulu od početka godine, od kojih su za dva odgovorni džihadisti, a za jedan je odgovornost preuzela kurdska militantna organizacija.

Svi letovi sa aerodroma Ataturk su otkazani zbog napada.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je pozvao da se pokrene međunarodna “zajednička borba” protiv terorizma, dok su zapadni saveznici Turske, uključujući SAD, oštro osudili sinoćnji krvavi napad.

Komentari