Notes160x600
Rollup
Na rukama i na nogama često osjećate trnce: Evo šta se tad dešava u vašem tijelu

Na rukama i na nogama često osjećate trnce: Evo šta se tad dešava u vašem tijelu

Ukoliko osjetite da vam ruke trne u vidu bockanja, mravinjanja, utrnulosti, peckanja, svi ovi načini se u medicini nazivaju jednim nazivom, parastezija, a ona može zahvatiti prste, nadlanice i vaše dlanove, te se smatra potpuno normalnom ako traje samo nekoliko minuta, da bi potom nestala. Gubitak osježaja u rukama može biti kratkotrajan, što ovisi od uzroka ove pojave, a često se zna desiti ljudima koji spavaju na ruci sa savijenim zglobom ili laktom, a zna nekad i da nastane naglo, pa da se postepeno razvija.

Razlog za brigu jeste ako ova pojava traje nekoliko sati, te ako se pretvori u hroničnu pojavu. U tom slučaju je od ključnog značaja da se obratite ljekaru za stručni savjet i pomoć, jer u pitanju mogu biti neka zaista ozbiljna oboljenja, koja vam mogu trajno oduzeti osjećaj u prstima i u šakama.

Trnjenje ruku se zna povezivati sa oštećenjem nerava, ali osim toga, ovu pojavu uzrokuju i životna dob, loša cirkulacija, ali i dijabetička neuropatija. To je ustvari oštećenje perifernih nerava usljed dijabetesa, a od toga pati čak dvije trećine ljudi sa ovim simptomom. Ukoliko se ne kontroliše dijabetes, ponekad zna izazvati vaskularna oštećenja poslije kojih je amputacija neophodna.

Oboljenje vratne kičme, koje se naziva cervikalna spondiloza također uzrokuje ovu pojavu, a uz to se još javlja i ukočenost, ograničena pokretljivost gornjih ekstremiteta, što je uzrokovano uklještanjem cervikalnih nerava. Isto tako, može da bude jedan od prvih simptoma moždanog udara, koji se javlja u vidu golicanja i trnjena u vašim rukama i prstima ruke.

Komentari