Notes160x600
Rollup
Na nogu stavlja stalno plošku krompira: Kad saznate zbog čega to radi, uradit ćete isto

Na nogu stavlja stalno plošku krompira: Kad saznate zbog čega to radi, uradit ćete isto

Jedna od najzastupljenijih namirnica u domaćinstvima širom svijeta je bez ikakve sumnje upravo krompir.

Osim što je itekako ukusan, a uz to se može spremiti i na brojne načini, krompir mnogi koriste i zbog njegovih ljekovitih svojstava. Odavno se u narodu krompir koristi ukoliko se ima kardiovaskularnih problema, a u Rusiji jedu čak i sirovi krompir jer vjeruju da na taj način mogu da spriječe arterosklerozu.

Ukoliko se navečer jede krompirova salata u kombinaciji sa orahovim uljem, mnogi tvrde da ćete tako izliječiti trakavicu, ali da se mora jesti tri dana uzastopno. Također mnogi smatraju da se od sirovog krompira mogu napraviti čepići koji će poslužiti kao brzi i efikasni lijek za hemoroide. Sirovi sok od ovog povrća, kao i vruću vodu od krompira možete da stavljate na područja upale kod reume, gihta, te lumbaga.

Ukoliko imate problema sa krvnim pritiskom, dovoljno je da prokuhate koru 4-5 krompira u 600 ml vode nekih 15 minuta, a onda da svaki dan pijete jednu do dvije šolje procijeđene i rashlađene tekućine, te ćete tako iskontrolisati svoj pritisak. Također, sok od sirova krompira ubrzava zacjeljivanje rana i infekcija na koži, kao i čirova, a možete ga stavljati i u ploškama na sljepoočnice da se riješite glavobolje.

Ukoliko se peče ili kuha na pari zajedno sa svojom korom, na taj način krompir zadržava većinu svoje prehrambene vrijednosti, a tako se još lakše probavlja. Kako skoro da ne sadrži u sebi masnoće, odličan je izbor sa sve one koji žele da se riješe viška kilograma. Isto tako, mnogi smatraju da krompir usporava proces starenja kože, ali i cijelog tijela.

Komentari