Notes160x600
Rollup
Kod njih nema ni siromaha ni prosjaka: Plata pekara je 3.000, a učitelja 7.000 eura

Kod njih nema ni siromaha ni prosjaka: Plata pekara je 3.000, a učitelja 7.000 eura

Svi su svjesni da su zemlje Balkana jedne od najnerazvijenijih zemalja svijeta, ali opet, kako su ljudi koji su odrasli na ovim prostorima navikli i na gore, ponekad se zaista začudimo kad čujemo i kad saznamo kako to žive ostali u drugim dijelovima svijeta, u zemljama koje i dalje napreduju iako svojim stanovnicima pružaju itekako visok životni standard. Jedna od njih, koja se nalazi na samom vrhu je i Švicarska, koja je već decenijama jedna od najboljih država za život.

Nedavno je jedan švicarski kanton objavio vodič za plate u ovoj zemlji, u kojoj je javnosti iznijeto koje se plate nude u pojedinim profesijama u ovoj zemlji, u kojoj svi mogu da rade, ako imaju ikakvo znanje i iskustvo, koje itekako cijene. Iako se zna da su Švicarski jako bogata država, kada je ostatak svijeta vidio koliko njihovi građani zarađuju kao automehaničari, pekari, stolari i slično, ostali su bez teksta.

Naime, frizer mjesečno zarađuje oko 2.426 eura, stolar oko 3.749 eura, pekar čak 3.800 eura, automehaničar 4.150 eura, grafički dizajner 3.545 eura, a programeri zarađuju i do 4.300 eura. Ipak, zaista je bitno spomenuti, da bez obzira što su njihove plate visoke, da su visoki i standardi njihovog života, pa tako ne možete reći da im se novac daje ni za šta.

Ipak, ono što ovu zemlju jedinstvenom jeste što se praktikuje isplata i trinaeste plate, a u ovoj alpskoj zemlji nema ni prosjaka, pa je tako i stopa nezaposlenih već godinama na nivou statističke greške kod njih u državi.

Komentari