Notes160x600
Rollup
ISPUNITE TEST: Saznajte koliko ste ovisni o društvenim mrežama

ISPUNITE TEST: Saznajte koliko ste ovisni o društvenim mrežama

Korištenje društvenih mreža je danas postala svakodnevnica. Mlade osobe, ali i one starije, na društvenim mrežama provedu više od polovine dana. Oni koji imaju smartphone „online“ znaju biti 24 sata. Možda niste znali, ali učestalo korištenje društvenih mreža izaziva ovisnost. Da li ste vi ovisni? To možete saznati brzo i lako.

Ukoliko dnevno provedet više od sat vremena na društvenim mrežama, te nakon toga često razmišljate o tome šta se tamo dešava – ovisni ste. Svakodnevno ažuriranje statusa na društvenim mrežama, postavljanje fotografija, komentarisanje tuđih fotografija ili čisto „špijuniranje“ drugih osoba je čista ovisnost.

Današnji tempo življenja odvojio nas je od prijatelja i porodice, ali društvene mreže nam ne daju da s njima komuniciramo „oči u oči“, nego se radije odlučujemo na pisanje poruka. Izađete li napolje sa prijateljima i ukoliko odmah u ruke uzmete svoj mobitel kako biste označili gdje se nalazite ili pregledali poruke od drugih prijatelja – ovisni ste.

Sjećate li se kad ste posljednji put otišli na neko mjesto gdje nema wifi signala, a da nemate 3G mrežu? I to je ovisnost. Strah od toga da nećete moći biti online u nekom trenutku pokazuje koliko ste ovisni o internetu i društvenim mrežama.

Osim navedenog, pišete li sa prijateljima na društvenim mrežama do kasno u noć, te jako kasno odete na spavanje, i to je ovisnost. Poremećaj sna dolazi zbog toga. Kasni odlazak na spavanje i još kasnije jutarnje buđenje nakon čega odmah uzimate mobitel u ruke i gledate šta se to dešavalo dok niste bili online.

U nastavku možete odgovoriti na pitanja i saznati koliko ste ovisni o internetu i društvenim mrežama:

test-page-001

U svijetu je otvoreno nekoliko rehabilitacionih centara kada je u pitanju ovisnost o internetu i društvenim mrežama. Sve je veći broj ljudi koji se javljaju sa problemima uzrokovanim neprestanim korištenjem interneta i društvenih mreža. Ako se prepozna na vrijeme, ova ovisnost se može uspješno izliječiti.

Komentari