Notes160x600
Rollup
Imate ih u svom domu a niste svjesni da NARUŠAVAJU zdravlje

Imate ih u svom domu a niste svjesni da NARUŠAVAJU zdravlje

Mnogi od nas u svojim domovima stavljaju u ćoškove sobne biljke radi dekoracije enterijera a nismo ni svjesni šta zaprave one mogu uraditi našem zdravlju.

Itekako mogu igroziti naše zdravlje jer kontaktom sa ovim biljkama može se izazvati sljepilo, opadanje kose ili oštećenja bubrega a najugroženija su djeca.

Narcis

Proljećna biljka koja je jako popularna u našim kućama ali neki je čak mijenjaju i sa lukom pa je upotrebljavaju u ishrani. Ova biljka ukoliko se pojede može izazvati hipertenziju, nepravilne otkuce srca i još mnogo toga.

Hortenzije

Svima dobro poznat cvijet koji ima nazubljene ovalne listove i velike loptaste cvjetove koji mogu biti bijeli,ili raznih nijansi crvene boje.
Iako djeluje bajkovito on može izazvati bolobe u stomaku,a ukoliko ga pojedete izaziva povraćanje, svrab kože, slabost i znojenje.

Oleander

Mnogo popularna biljka a njegove posljedice mogu biti fatalne ukoliko se pojede. Budite pažljivi ako ih imate u dvorištu pa ih obrezujete. Naravno postoji i protivotrov za ovaj cvijet.

Fikus

Možda i najpoznatiji cvijet koji držite u domovima a mnogima je poznat i kao Benjaminovo drvo. Međutim ova biljka u svom lišću ima mliječni sok koji je jako otrovan.
Postoji mnogo vrsta ovog cvijeta ali gotovo sve vrste u dodiru sa kožom izazivaju oticanje i svrab.

 

 

Komentari