Notes160x600
Rollup
Identifikovani hrvatski huligani koji su prekinuli utakmicu na EURO-u

Identifikovani hrvatski huligani koji su prekinuli utakmicu na EURO-u

Navijači koji su osumnjičeni za izazivanje nereda na utakmici između Hrvatske i Češke na Evropskom prvenstvu (EURO2016), privedeni su i ostat će u istražnom zatvoru mjesec dana.

Njih petorica, od kojih najmlađi ima 19, a najstariji 28 godina, dok dvojica imaju 23, a jedan 25 godina, sumnjiče se da su sudjelovali u izazivanju nereda na tribinama i poticali nasilničko ponašanje, te fizički napadali druge navijače.

Oni nisu osumnjičeni da su na teren ubacili baklje i druga pirotehnička sredstva. Za privremeni prekid utakmice, u 86. minuti još uvijek niko nije osumnjičen. Ovi momci su identifikovani na osnovu snimaka nadzornih kamera koje su francuske vlasti dostavile Hrvatskoj, a jednog od njih prepoznala je i hrvatska policija.

Kako je saopšteno iz Općinskog državnog odjvetništva Split, ovi momci su gurali i udarali druge osobe po raznim dijelovima tijela, te su gestikulacijama poticali mnoštvo na nasilje i pozivali na daljnju tučnjavu, a onda pobjegli s mjesta događaja.

Zbog ovog nemilog događaja će u istražnom zatvoru provesti mjesec dana, a ukoliko žele ranije izaći morat će platiti kauciju od oko 50.000 kuna, svaki od njih.

Osim toga, zabranjeno im je posjećivanje utakmica hrvatskih klubova u Hrvatskoj, ali i utakmica reprezentacije Hrvatske, a za vrijeme odigravanja utakmica će se morati javljati nadležnim policijskim stanicama.

Komentari