Notes160x600
Rollup
Hrvatski ministar najavio pomjeranje granice tri kilometra prema BiH

Hrvatski ministar najavio pomjeranje granice tri kilometra prema BiH

Tehnički ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Vlaho Orepić razgovarao je u petak na radnom sastanku s čelnicima Sinja o Bijelom brijegu, graničnom prijelazu s Bosnom i Hercegovinom.

Najavio je da će se ispraviti pogrešno ucrtana granična crta za koju je vršioc dužnosti gradonačelnika Kristina Križanac rekla kako je pomaknuta 2,5 do tri kilometra u dubinu teritorija Hrvatske.

“Konstatovali smo da je granična crta pogrešno ucrtana i u tom smislu ćemo pristupiti ispravci. Mi ćemo učiniti sve da taj granični prijelaz bude na samoj granici”, rekao je ministar Orepić novinarima nakon sastanka.

Kristina Križanac podsjetila je kako su teškoće s graničnim prijelazom počele prije godinu i pol, kad je počela gradnja novog prijelaza.

“Novi granični prijelaz pomaknut je u dubinu teritorija Republike Hrvatske. Tada je Gradsko vijeće jednoglasno odlučilo da se taj problem preispita, o čemu smo izvijestili ovlaštene institucije, od kojih očekujemo odgovor”, rekla je Križanac, prenosi Hina.

Po njezinim riječima, novi granični prijelaz Bijeli brijeg posebno je pogodio sinjske pčelare jer su njihova imanja na kojima se bave pčelarstvom ostala s “one strane granice”. Dodatni problem pčelarima jeste što taj granični prijelaz radi u periodu 6-22 sata, a oni svoje proizvode i opremu prevoze obično kasnije noću jer je priroda pčelarstva takva.

Komentari