Notes160x600
Rollup
Hitlerova oproštajna poruka na aukciji: Smatra da je Njemačkoj učinio veliku uslugu (Foto)

Hitlerova oproštajna poruka na aukciji: Smatra da je Njemačkoj učinio veliku uslugu (Foto)

Aukcijska kuća iz Merilenda na aukciju stavlja jedan jako zanimljiv historijski dokument, koji otkriva neke detalje o životu Adolfa Hitlera. Riječ je o telegramu koji je označen kao „Hitlerova oproštajna poruka“  a taj telegram sadrži zadnju poruku nacističkog vođe.

Poruka je poslana nekoliko dana prije Hitlerove smrti a upućena je Ferdinandu Schroneru.U spomentom telegramu stoji: „Ostat ću u Berlinu, u časnoj namjeri, u borbi za Njemačku, kako bih pružio dobar primjer onima koji ostaju. Vjerujem da ću ovako Njemačkoj učiniti najbolju uslugu. Vama ostalima – svaki napor mora biti uložen u pobjedu Berlina. Tamo možete pomoći odlučno, pomicanjem prema sjeveru što je prije moguće”.Ovaj zapis stavljen je na aukciju u periodu od 30. aprila do 1. Maja, a cijena koja se traži je od 50.000 eura do 70.000 eura.

Hitler i njegova partnerica Eva Braun su 30. aprila 1945. Godine izvršili samoubistvo u bunkeru u Berlinu, a Hitler je ostavio I testament u kojem je imenovao Ferdinanda u glavnog zapovjednika njegove vojske.

U tri godine rata Njemačka i Sile osovine okupirale su veliku većinu Europe, većinu Sjeverne Afrike, Istočne i Jogoistočne Azije te Tihi Ocean. Međutim, prevratom na Istočnom bojištu Saveznici prelaze u vodstvo od 1942. pa nadalje. Do 1945. Saveznici su napadali sa svih strana njemačka okupirana područja i njezine saveznike. Nacističke snage bile su upletene u razna zločinačka dijela tijekom rata, uključujući i sustavno ubijanje 17 miliona civila, od toga približno 6 milijuna Jevreja i oko pola do milion i po Roma. Druge mete nacističkog etničkog čišćenja uvelike su bili i Poljaci, sovjetski civili, sovjetski ratni zarobljenici, ljudi s nedostatcima, homoseksualci, i ostali.

Komentari