Notes160x600
Rollup
HAPŠENJA U TURSKOJ: Zbog državnog udara privedeno na hiljade ljudi

HAPŠENJA U TURSKOJ: Zbog državnog udara privedeno na hiljade ljudi

Blizu 6000 osoba privedeno je zbog sumnje da su na bilo koji način učestvovali u pokušaju državnog udara, kojeg je u petak pokušala izvesti vojska u Turskoj, kazao je Bekir Bozdag, ministar pravde Republike Turske.

U pokušaju napada na državu učestvovala je manja grupa vojnika odanih terorističkoj organizaciji FETO/PDY.

Turske vlasti su ranije javike da se među privedenima nalazi oko 3.000 vojnika, te 2.750 sudija i tužilaca povezanih sa terorističkom organizacijom kojom upravlja Fetullah Gulen.

“Pravosudni proces širom zemlje će biti nastavljen. Ovo će biti najveći proces te vrste u historiji Turske“, kazao je Bozdag i dodao da će odgovorni za pokušaj državnog udara platiti cijenu za to.

Turska vlada je saopštila da iza pokušaja državnog udara stoji teroristička organizacija FETO/PDY koju vodi Fetullah Gulen. On boravi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Riječ je o organizaciji poznatoj i pod nazivom “paralelna struktura“ jer je infiltriranjem članstva u sve državne institucije u Turskoj godinama radila na rušenju turske vlasti.

Bozdag je tom prilikom ponovio poziv vlastima SAD-a da isporuče Gulena Turskoj, što je ranije učinio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Komentari