Notes160x600
Rollup
Hakeri u Srbiji zarazili čak 840 računa korisnika, zaključali podatke pa traže novac

Hakeri u Srbiji zarazili čak 840 računa korisnika, zaključali podatke pa traže novac

U samo jednom satu hakeri su uspjeli virusom zaraziti 840 računa u Srbiji. To se dogodilo u februaru, a hakeri su koristili program koji služi za zaključavanje svih podataka koji se nalaze u računaru.

Kako je kazao Saša Živanović, načelnik Odjeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a, ovim napadom su oštećeni brojni građani, firme, te knjigovodstvene agencije. Nakon napada, hakeri su tražili između 500 i 600 eura za vraćanje, odnosno otključavanje ukradenih fajlova.

Živanović je pojasnio da se radilo o napadu programom „Ransomware“ koji služi za kriptovanje, a kojim su zaključani fajlovi poput tekstova, fotografija, snimaka i drugih.

Ovaj program do korisnika dođe takozvanim „fišing“ emailom. Program može izazvati štetu na mobitelima, računarima, a hakeri žrtvama ostavljaju rok od 72 sata da isplate određeni iznos kako bi dobili podatke nazad.

Hakeri ne biraju žrtve, nego se trude da zaraze što više korisnika kako bi pribavili što više novca. Međutim, primarne žrtve su im finansijske institucije, bolnice, kockarnice i druge koje imaju velike sumne novca.

Komentari