Notes160x600
Rollup
HAKERI PONOVO AKTIVNI: Presreću razgovore, predstavljaju se lažno i traže novčane uplate

HAKERI PONOVO AKTIVNI: Presreću razgovore, predstavljaju se lažno i traže novčane uplate

Sektor kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona evidentirao je, u periodu od janura do augusta 2016. godine, više krivičnoh dijela online prevara.

Prema saznanjima policije, hakeri su „upadali“ u elektronsku poštu između pravnih subjekata, koji dogovaraju poslovnu saradnju, te na taj način presretali njihove razgovore, način isporuke robe, brojeve bankovnih računa i valuta plaćanja.

Hakeri su se lažno predstavljali kao dobavljači usluga, te su kupce navodili na uplatu avansa na posebne račune u iniostranstvu, a koji su pripadali njima.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kanota su pozvali građane na oprez. Savjetovali su da putem telefona provjeravaju izvršene narudžbe prije uplate novca. Također, ukoliko posumnjaju da je njihova elektronska pošta presretnuta, savjetuju u policiji, potrebno je odmah obavijestiti policijske službenike, kako bi se na vrijeme preduzele aktivnosti koje će spriječiti ta krivična djela, ali i ući u trag počiniteljima.

Komentari