Notes160x600
Rollup
Glavni odbor SDP BiH potvrdio većinu lista kandidata za lokalne izbore

Glavni odbor SDP BiH potvrdio većinu lista kandidata za lokalne izbore

Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH na današnjoj sjednici je potvrdio većinu lista kandidata za vijećnike, odbornike, načelnike i gradonačelnike za predstojeće lokalne izbore u BiH.

 

Kako je saopćeno je SDP BiH, potvrđeno je više od 90 lista za vijećnike i odbornike za općinska i gradska vijeća širom BiH, te 38 kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika. Na listama SDP BiH, u skladu s opredjeljenjem partijskih organa, zastupljeno je više od 40 posto mladih i 40 posto žena.

Glavni odbor SDP BiH pozvao je vladajuću koaliciju na državnom i federalnom nivou da što hitnije građanima i javnosti objavi Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu.

“Kako se radi o proširenom aranžmanu većem od milijardu KM, koji će politiku javnih finansija naše zemlje odrediti u narednih 13 godina i koji će otplaćivati građani, izuzetno je važno da se sadržaj ovog pisma objavi”, kaže se u saopćenju SDP-a.

Također, dodaje se, je data i puna podrška delegatima SDP BiH iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH u njihovim naporima za konačnim popunjavanjem Kluba Srba u ovom domu. Ističu da je krajnje vrijeme da se ovaj Klub popuni u skladu sa Ustavom FBiH, kako bi se i srpskom narodu omogućila potpuna institucionalna ravnopravnost, koja je zagarantovana Ustavom.

Glavni odbor SDP BiH poziva vlasti u RS da bez odlaganja prekinu diskriminaciju bošnjačke djece i povratnika te dozvole upotrebu naziva bosanski jezik.

Također, smatraju da u ovom slučaju postoje elementi krivične odgovornosti, zbog nepoštivanja presude Ustavnog suda BiH, te je pozvano Tužilaštvo BiH da reagira u skladu sa svojim ovlaštenjima. (FENA)

Komentari