Notes160x600
Rollup
Gaji banane sa okusom ananasa usred Srbije: I NASA ispituje ovo voće

Gaji banane sa okusom ananasa usred Srbije: I NASA ispituje ovo voće

U selu Berilja koje se nalazi kod Prokuplja, živi Zoran Stojanović koji se poslije 14 godina koje je proveo radeći u Italiji vratio u rodnu Toplicu, te odlučio da znanje i iskustvo koje je prikupio tokom tih godina primjeni na svom imanju. Naime, on je odlučio da zasadi neke nove i za naše područje neke zaista nepoznate vrste voća i povrća, a među njima je i jedna posebna vrsta banane, koju je Zoran nazvao Dobrička.

Naime, ovaj 61-ogodišnjak se može pohvaliti da je jedina osoba u Srbiji kod koga rađaju banane, a nazvao ih je dobričkim bananama, jer se inače kraj u kojem on živi zove Dobrički kraj. Osim banana, u njegovom dvorištu se nalaze i sibirski limun, karambola, kineske urme, a u fazi je proizvodnje još jedne zanimljive voćke koju će prezentovati javnosti i medijima tek naredne godine, otkrio je Zoran.

Kada je riječ o dobričkim bananama, one su posebne jer su malo drugačijeg oblika od klasičnih banana, a i njiov okus je ustvari mješavina avokada, banane i ananasa, što je zaista prava egzotika koja je smještena u samo jednom voću. 2012. godine, poslije strašne zime mu je sve voće u dvorištu smrzlo, a opstale su samo banane na koje je sad Zoran jako ponosan.

Ova dobrička banana je tako pokazala da je otporna na sve, a samouki voćar se proslavio zahvaljujući istim. Njegove komšije su njegove stalne mušterije, a među njima je i Nađa koja ima pet godina, a koja smatra da banane njenog komšije ljepše izgledaju od onih iz prodavnice.

Komentari