Notes160x600
Rollup
Evropljani u strahu od terorizma, a evo i zbog čega

Evropljani u strahu od terorizma, a evo i zbog čega

Skoro polovina Evropljana strahuje da će rast broja novih migranata povećati rizik od napada u njihovim zemljama, pokazala je anketa, a mnogi od njih, posebno na istoku kontinenta, smatraju izbjeglice teretom za njihove ekonomije.

Istraživački centar Pew, sa sjedištem u Washingtonu, ustanovio je kako brojni ispitanici vjeruju da će “izbjeglice povećati rizik od terorizma”, tako razmišlja 46 posto Francuza, 52 Britanaca, 61 Nijemaca, 71 Poljaka i 76 posto Mađara.

Mađarska i poljska vlada predvodile su kritičare napora EU tokom proteklih godinu dana da se rasporede tražioci azila širom bloka, većinom iz Sirije i Iraka.

Kancelarka Angela Merkel, koja je poželila dobrodošlicu u Njemačkoj za oko milion izbjeglica u prošloj godini, izjavila je u ponedjeljak da su ekstremisti iskoristili izbjeglički val kako bi ušli u Evropu. Neki od njih bili su umiješani u napade Islamske države u Parizu i u Bruxellesu i vjeruje se da su oni došli iz Sirije.

Upitani da li izbjeglice predstavljaju teret jer uzimaju radna mjesta i socijalna davanja, ispitanici u 10 zemalja dali su različite odgovore, od 41 posto u Njemačkoj do 82 posto u Mađarskoj koji su potvrdno odgovorili na to. U Italiji, 47 posto ispitanika smatra da su izbjeglice odgovornije za krimninal od ostalih grupa, malo više od ispitanika nego u Švedskoj i Mađarskoj. Samo 13 posto Španaca ima takvo mišljenje.

Upitani za stavove prema muslimanima, oko dvije trećine Poljaka, Grka, Italijana i Mađara izjavilo je da su “nepovoljni”, a trećina Francuza, Nijemaca i Britanaca dijeli takav stav.

Pew centar je pratio promjene u stavovima ispitanika u nekoliko evropskih zemalja tokom određenog vremenskog perioda.

U Njemačkoj je u 2005. godini samo devet posto stanovništva smatralo kako muslimanski imigranti žele da usvoje lokalne običaje, dok sada 32 posto njih ima takav stav. U Francuskoj takvo mišljenje dijeli 43 posto, što je rast sa 36 posto u 2005. godini.

Komentari