Notes160x600
Rollup
DAN ŽALOSTI U BIH: Danas dženaza i ukop žrtava genocida u Srebrenici

DAN ŽALOSTI U BIH: Danas dženaza i ukop žrtava genocida u Srebrenici

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti u BiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovne na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti obavljena kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka 127 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Prije 21-u godinu više od 8 hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno je nakon što je vojska bosanskih Srba napala “zaštićenu zonu”, Srebrenicu 10. i 11. jula 1995. godine, usprkos prisustvu mirovnih snaga UN-a. Od ukupno 8.372 žrtve genocida, do sada je identificirano njih oko 6.800. U Memorijalnom centru Potočari Srebrenica ukupano je 6.377 ubijenih podrinjskih Bošnjaka. Svaka 14-a žrtva je bila je dijete.

Više od sedam hiljada učesnika Marša mira “Nezuk-Potočari“ jučer su u poslijepodnevnim satima stigli u Potočare gdje im se pridružilo više od 300 učesnika Marša mira “Žepa-Potočari“. Među njima prevladava mišljenje da se što više mladih u narednim godinama moraju ukljkučiti u Marš, jer su upravo oni nasljednici sjećanja na ubijene, i patnje preživjelih u maršu smrti 95. godine, koje moraju prenositi na svoju djecu i buduće generacije.

Za genocid u Srebrenici do sada je osuđeno 38 osoba na 637 godina zatvora i tri doživotne robije.

 

 

 

 

 

Komentari