Notes160x600
Rollup
Boja noktiju govori puno toga o vašem zdravlju: Vaše tijelo vam poručuje da je vrijeme za promjenu ako su nokti ove nijanse

Boja noktiju govori puno toga o vašem zdravlju: Vaše tijelo vam poručuje da je vrijeme za promjenu ako su nokti ove nijanse

Nokti su zaista pravo ogledalo nečije higijene, te svi uzimaju za pravo da o ljudima sude prema tome da li su im nokti uredni, ali i zdravi. Iako ponekad mi zaista ne možemo da utječemo na to kakve su nijanse naši nokti, te da li često pucaju, da li se lome ili ljušte, opet trebate da se dovoljno informišete da saznate na što vas to nokti u tim slučajevima upućuju, te šta tada nije u redu u vašem organizmu.

Nikada ne ignorišite pokazatelje vašeg tijela, pa tako nemojte ni da zanemarite kako vaši nokti izgledaju. Zdravi nokti su uvijek bez pjega, ružičaste boje, čvrsti, ali ipak malo savitljivi. Ukoliko primjetite da imate blijede nokte, pogotovo ako to nije bio slučaj prije, onda to može da upućuju na zdravstvene probleme kao što su bolesti srca i jetre, anemija i slično. Nokti žute boje mogu da upućuju da se vaš organizam bori sa gljivičnom infekcijom ili sa dijabetesom.

Kod nekih ljudi se zna javiti i plava nijansa na noktima, što je pokazatelj da imate lošu cirkulaciju, te nedostatak kisika u svojoj krvi. Ovo također može da upućuje na probleme sa plućima ili sa srcem, pa iz ovih razloga obavezno posjetite ljekara i potražite stručnu pomoć.

Rupice po noktima znaju da ukazuju na psorijazu, dok su znaci da je došlo do neke specifične traume, udarca na taj dio uglavnom horizontalne pruge. S godinaa se javljaju i vertikalne pruge, a obavezno posjetite ljekara i ako vaši nokti poprime tamnu boju, kako ona može da upućuje i na povrede, hematom ili melanom.

Komentari