Notes160x600
Rollup
Bateriju stalno punite pogrešno, pa se brzo isprazni: Na ove greške treba da obratite pažnju

Bateriju stalno punite pogrešno, pa se brzo isprazni: Na ove greške treba da obratite pažnju

Danas, mnogi ne bi mogli da zamisle ni da jedan dan provedu bez svojih pametnih telefona, koji nam olakšavaju svakodnevni život u toj mjeri da su postali nezamjenjivi.

Osim što su korisni za komunikaciju sa prijateljima i porodicom, danas se preko mobitela završavaju i brojne poslovne obaveze, a biznismeni rijetko kad mogu sebi da priušte praznu bateriju zbog čega stalno kupuju nove i traže one što traju najduže što je moguće, a da ne shvataju da sami kvare stabilnost baterije.

Bez obzira koliko puta da ste dosad punili svoju bateriju, u većini slučajeva to ljudi rade pogrešno, te iako je prosječno trajanje jedne bateirje negdje od tri do pet godina, obično to traje puno kraće zahvaljujući našem pogrešnom načinu punjenja.

Ono što je bitno da znate, jeste da u prosjeku svaka baterija ima svoj ciklus punjenja, te da može u prosjeku da se napuni nekih 500 puta, bez obzira da li ste vi punili bateriju 5 minuta ili do kraja. Ipak, ono što je pomalo nelogično, a što itekako skraćuje trajanje i život baterije jeste ako punite bateriju do kraja.

Svako bi trebao da praktikuje da samo jednom mjesečno bateriju napuni od 0 do 100 posto, a inače je trebate napuniti tek do 80 posto, kao i da pripazite da nikad ne ode ispod 5. Iako svi mislimo da su današnji punjači svi isti, trebate uzimati originalne punjače od proizvođača vašeg telefona, kako biste izbjegli da na taj način uništite svoju bateriju i da joj skratite njen život i trajanje.

Komentari